Wednesday, February 22, 2012

syukur

sememangnya rezeki itu dr Allah SWT. tidak kusangka dpt keputusan sebegini. syukur alhamdulillah. aku ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada rakan2 kelasku yang telah banyak membantu aku untuk lulus 1st sem ini. terima kasih kawan2.

^_^

Sunday, February 19, 2012

esok..masih sempatkah?

Minggu lepas merupakan minggu yang sangat sibuk bagi aku. Gara-gara Dato' mengamuk, melompat semua orang. Tapi aku rasa baik juga perkara ini terjadi. Membuka mata semua yang terlibat dan mempercepatkan kerja masing-masing. Tapi yang menjadi mangsa? aku, rakan sepejabat dan bos aku.

Bukan aku nak berkira tentang kerja. Di tempat lama, hampir tiga Seksyen aku jaga. Tidak pula aku merungut sebab suasana kerja yang bagaikan sebuah keluarga. Tapi kini, aku sudah menjadi berkira. Tapi aku tidak berkira dengan yang baik denganku. hanya berkira dengan orang yang suka menyusahkan orang lain.

Minggu lepas, setelah siap kerja pada jam 11 malam, aku bertanya kepada boss aku, "Saya dengar saya akan dipindahkan ke Bahagian ****. Betul ke?". Bos aku menjawab,"Ya, pihak atasan dah bagi arahan untuk awk ditukarkan ke sana"...sedih aku mendengarnya. Baru hendak mula hidup di tempat baru, ditukarkan pula ke tempat lain atas alasan? semua seorang mamat yang tak suka kerja dekat Bahagian tuh. Dengarnya dia selalu masuk lewat, taknak buat kerja, lawan bos. Kini, dia kata dia ada slip disc. betul ke?

aku tanya bos mamat tu betul ke mamat tu kene slip disc? ada medical report ke? bos nya hanya menjawab ada MC. aku dah mula sangsi. aku tau tujuan mamat ni pindah dari tmpt lama dia dulu di kementerian lain. dia nak masuk satu agensi ni dekat dengan rumah dia. bila tak dapat, dia buat hal pulak kat Bahagian yang dia kerja sekarang ni. Disebabkan 'slip disc' dia, dia tak boleh buat kerja yang berat sangat? what the fuck is that? ada orang yang aku kenal, OKU lagi, tp siap boleh kehulu kehilir bergerak. mamat ni? sampah~

aku ada berborak dengan dia, just merisik. info gathering. dia takde pon ckp pasal slip disc dia. just dia kata dia bosan kerja dekat tempat dia sekarang ni...kalau kau bosan, kau cakap la. jangan la buat hal lepas tu menyusahkan aku untuk ganti kau dekat sana. dia ditukarkan dengan aku sbb bos dia taknak dia bergerak sangat. masalahnya kalau asik duduk pon bole kena slip disc.

nnti aku akan selidik pasal mamat ni. betul ke dia sakit semua tuh. kalaulah dia tipu, lepas tu aku pulak kene tukar, mmg babi la mamat ni. mmg akan kena dengan aku.

tapi sempat ke aku nk buat semua ini? sekali tgk besok surat transfer aku dah berkuat kuasa...hmmm....kalau dah berkuat kuasa, aku tak boleh buat apa dah. tapi aku berharap aku sempat nk selidik pasal mamat ni. harap-harap sempat.....


sinki dapur

banyak pinggan mangkuk di sinki dapur. semak pemandangan. lalu aku basuh semuanya. kini sinki dapur sudah bersih.

Tuesday, February 14, 2012

argh!

meeting yang lama babi!

Saturday, February 11, 2012

11 Februari 2012

hari terlakar satu sejarah. classmate aku, zhafrie telah menamatkan zaman bujangnya dengan pilihan hatinya iaitu amnah. memula tgk tu mmg nampak la muka petom ni neves. gelak cover. jawab soklan kadi pon sopan je. sooo not zhafrie k. hahaha. tapi yang penting, 1 lafaz :) congrats to zhafrie and amnah. aku akan doakan agar kebahagiaan korang sehingga ke akhir hayat. amin...


Friday, February 10, 2012

Wak Din dan Doraisamy berborak di Padang

kalau dilihat tajuk ini dengan cerita yang hendak disampaikan, mungkin akan mengganggu jiwa yang membaca. ini kerana tajuk ini tiada kena mengena dgn cerita yang hendak disampaikan.

tanggal 9 februari 2012, jam 830 malam, 3 orang lelaki dan 2 wanita memulakan misi mencari satay di kotaraya yang tidak pernah tidur kerna disirami cahaya2 lampu. seperti biasa, melayu kata jam 830 berkumpul, tapi tayar bergolek ke destinasi pada jam 850mlm kerna menunggu seorang wanita yang terlewat kerana desakan kerja.

kami memulakan perjalanan. pemandu kenderaan sering ditegur oleh rakan dek cara pembawakan yang kurang menyenangkan. tetapi bg aku, tiada masalah kerna aku percaya cara pemanduannya. kalau kena pon, dia yg kena bayar.hahaha. perjalanan dimulakan dengan menuju ke kampung baru.dua org wanita di dalam kereta sudah kemaruk satay. dari sinilah tajuk entry ini bermula. tiba sahaja di lokasi, wanita pertama terus meluru keluar menuju ke kedai sate wak din. kusangka wanita kedua akan keluar mencari satay padangnya tetapi....aku yang keluar mencari satay padangnya. alasannya, susah utk keluar kereta kerna banyak barang. tidak mengapa, memandangkan aku ini lelaki yang budiman, aku keluar mencari satay padang. 20 cucuk satay ditempah bagi memuaskan nafsu makan semua di dalam kereta. sambil ku menunggu-rossa satay dimasak, ku lihat wanita kedua sedang bermain aipetnya, game temple run. sungguh diva wanita kedua itu. tetapi disebabkan aku lelaki yang budiman, aku ikhlas menunggu sehingga satay padang dimasak.

okla, pas solat sambung. aku ingin pergi mengambil lelaki bujang sementara di pejabatnya utk menunaikan solat. amin.....

Tuesday, February 7, 2012

Sinar Harian

last week, aku di-interview oleh farah zamira dr sinar harian pasal bantuan buku rm200 yang diberikan oleh kerajaan kepada pelajar universiti. hasil interview ni keluar di akhbar sinar harian pada 6 februari 2012.

tapi, bantuan ini disalahguna oleh pelajar dan segelintir org yang tidak bertanggungjawab.

memang kerajaan menggalakkan rakyat berfikiran kreatif dan berinovasi. tapi jgn lah kreatif dan inovasi sampai bantuan yang diberikan digunakan dengan cara yang tidak sepatutnya. student kata xde duit nk biaya yuran bagai. so voucher ni student jual utk dptkan duit utk biaya benda lain. tapi kalau xde bantuan ni, bole gak kan biaya yuran dan sebagainya. alasan utk kata xde duit tu susah nak diterima. you should manage ur money carefully. bantuan ni da dikira amanah kepada pelajar. so, laksanakanlah amanah yg diberikan dengan baik.

tapi mmg ada few problems bila bantuan ini diberikan contohnya masa yang terhad diberikan kepada palajar serta masa yang kurang sesuai iaitu pada cuti semester. tapi perkara ini boleh ditambah baik. perancangan yang rapi sebelum voucher diberikan perlu dibuat bagi melihat kesan2 positif atau negatif yang boleh berlaku.

okla, nak tido dulu. ngntok sudah.

good night.....

Note: thanks to sweetheart farah zamira for giving me the opportunity to express my views on this bantuan rm200.